Hoeve Maasrode Sint-Truiden - herbestemming

Hoeve Halmaal

Herbestemming van historische hoeve

In en rond Sint-Truiden vind je tientallen historische panden — ook imposante hoeves tussen uitgestrekte plantages en weilanden. Die landbouwbedrijven hebben een rijke geschiedenis. Maar tegelijk staan ze onder druk. Want moderne landbouw stelt scherpe eisen. Daarom komen de oudere gebouwen op een bepaald moment leeg te staan. Om te voorkomen dat ze verloren gaan, werkte de stad Sint-Truiden een RUP uit met specifieke voorschriften over een mogelijke herbestemming. En daarbij vind je ook het imposante ‘Hof van Maasrode’.

 

Nieuwe leven dankzij verschillende inkomsten

De eigenaars van de historische hoeve in Halmaal kwamen naar ARCHICON voor een herbestemming. Samen ontwikkelden we de plannen voor een gediversifieerd woonproject binnen het specifieke programma dat de stad uitschreef. De nieuwe functies passen perfect in totaalaanpak mét respect voor de status van beschermd dorpszicht. Tegelijk zijn de gebouwen ‘geïnventariseerd mét nevenfuncties’. Maar dat maakt ze nog aantrekkelijker voor een make-over met plaats voor wonen én toerisme én ambachten. Zo schrijven de nieuwe eigenaars hun hoofdstuk in de lange geschiedenis van het pand.

 

Succesvol masterplan

De imposante hoeve biedt voldoende ruimte voor vier woonentiteiten. Daarbij is er plaats voor toeristische activiteiten via een B&B en twee vakantiewoningen — elk goed voor een groep tot 15 personen. In de ateliers en de multifunctionele ruimtes vinden die gasten voldoende ruimte om creatief aan de slag te gaan, vergaderingen te plannen of presentaties te organiseren. Zo komt er opnieuw … leven in de boerderij. Rond het domein vind je hectaren en hectaren aan fruitplantages en weilanden. Dat garandeert een maximale rust. Tegelijk is er een goed verbinding via de N3 in de buurt. Waardoor de ‘Hof van Maasrode’-gasten gemakkelijk tot aan hun unieke bestemming rijden.

 

> Laat je inspireren door nog meer ARCHICON-projecten

Projectdetails

Een herbestemming van een historisch pand is een uitdaging. De stad Sint-Truiden stelde een RUP op met specifieke voorschriften. Binnen die krijtlijnen ontwikkelde ARCHICON een masterplan. Met respect voor de status van 'beschermd dorpszicht' en 'geïnventariseerd mét nevenfuncties'. De renovatie combineert wonen met toerisme én ambachten: het project telt vier woonentiteiten, een B&B, twee vakantiewoningen voor 2 x 15 personen, ateliers en multifunctionele ruimtes. Alles om de historische hoeve een nieuw leven te geven via verschillende activiteiten. Project: 2015