Woning Jodogne - renovatie - gobertange

Woning Jodoigne

Gobertange: unieke natuursteen

Gobertange is een piepklein dorpje in de buurt van het Waals-Brabantse Jodoigne (Geldenaken). Je bent er zo doorheen. En toch klinkt de naam als een klok: de specifieke stijl is een begrip in de architectuur. Ooit waren er vijftig bedrijven in en rond het kleine dorpje, gespecialiseerd in de productie van de kalkhoudende zandsteen. De witsteen van Gobertingen vind je ook terug in prestigiueze gebouwen zoals de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen, het stadhuis en de Kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele in Brussel, de Lakenhalle van Ieper en … ornamenten van de Waag in Amsterdam.

 

Exclusief en uitdagend

Een groeve blijft de stenen produceren die nodig zijn om de bestaande gebouwen te restaureren. En dat is nodig. Want de kleur van Gobertingen evolueert naar grijs. Terwijl andere zandsteensoorten door de jaren heen wit of bruin kleuren. Medewerkers van de groeve haalden de stenen individueel uit de grond. Dat is anders bij mergelblokken die ze uit de wand zagen. Vandaar … hoe groter de steen, hoe duurder hij is. ARCHICON kent de juiste aannemers: zij hebben de expertise om dit kostbare bouwmateriaal te verwerken volgens de regels van de eeuwenoude kunst.

 

Waar traditie en toekomst elkaar ontmoeten

De nieuwe eigenaars vroegen expliciet om hun woning te renoveren met een dubbel doel. Ze wilden de lokale stijl maximaal in ere herstellen. Tegelijk wilden ze genieten van modern comfort. Daarom ontwierp ARCHICON een respectvolle renovatie waarin traditie en toekomst elkaar ontmoeten. Het samenspel tussen oude materialen, historische bouwtechnieken en moderne accenten zorgt voor een spannend en fascinerend verhaal. Eentje waarvan je tot in de kleinste hoekjes blijft genieten.

> Laat je inspireren door nog meer ARCHICON-projecten

Projectdetails

De vorige eigenaars van de unieke woning in Gobertange-stijl hadden die gedeeltelijk gerenoveerd. Maar ... niet in de stijl van de woning. Daarom wilden de nieuwe eigenaars alles graag terugbrengen naar de oorspronkelijke staat. Van daaruit bouwden we een woning die aan alle gevraagde functies en vooral aan alle verwachtingen voldoet — mét respect voor de typische stijl van de streek. Project: 2015