Afspanning De Kroon - respectvolle restauratie

    Afspanning De Kroon – Borgloon

    Respectvolle restauratie

    Een geklasseerd gebouw vraagt om een unieke aanpak. Op basis van een diepgravende voorstudie leer je het karakter van het gebouw kennen. Hoe kwam het tot stand? Van wanneer dateren de verschillende delen? En … hoe geef je het met zoveel mogelijk respect een nieuwe functie? Voor afspanning De Kroon in Borgloon leidde dat tot een totaalproject met een deel restauratie en een deel nieuwbouw. Meteen het succesrecept voor een inspirerende manier om het pand een nieuw leven te schenken.

     

    Vooraan klassiek, achteraan modern

    Vertrekken vanuit een groot respect voor het monument garandeert dat je tijdloze en doordachte beslissingen neemt. Daarmee beantwoord je dé uitdaging om een hedendaagse invulling te geven aan een historische afspanning. ARCHICON streefde naar een maximaal samenhang tussen het gebouw in zijn geheel, het interieur en de tuin. Waar je ook bent — binnen of buiten, beneden of boven — overal merk je de harmonieuze dialoog tussen vroeger en nu. Waar het mogelijk was, spelen de authentieke elementen een hoofdrol. Waar nieuwe aanvulling essentieel zijn, zie je meteen waar die zitten. Zo ontstaat een eerlijk en fascinerend bouwverhaal.

     

    Van oud naar nieuw

    Aan de straatkant start je met het oudste gedeelte. Voor de klassieke gevel ligt een traditionele Franse (voor)tuin. Binnen zie je meteen het open gewerkte vakwerk. Om zo verder door naar achteren te wandelen. De niet-originele achtergevel is vervangen door een enorme glaspartij. Die geeft je vrij zicht op de moderne achtertuin met witte betontegels en strakke aanplanting. In het nieuwe volume vind je de moderne keuken: strak en wit. Die strakke lijn zie je ook terugkomen in de badkamer op de bovenverdieping. Terwijl de ruimtes voor de slaapkamers net zo authentiek mogelijk bleven.

     

    > Laat je inspireren door nog meer ARCHICON-projecten

    Projectdetails

    De respectvolle restauratie van het geklasseerde gebouw zoekt voortdurend naar het raakvlak tussen oud en nieuw. Het totaalproject met een deel restauratie en een deel nieuwbouw vertrekt vanuit een maximaal respect voor het monument. Zo ontstaat een hedendaagse invulling met een spaningsboog tussen geschiedenis en toekomst.Project: 2011