Nieuwbouw gezinswoning – langgevelboerderij
Authentieke look van langgevelboerderij
Hoe ontwerp je een moderne nieuwbouw met een authentieke uitstraling? Daarvoor ga je eerst kijken naar de historische bouwvormen in de regio. Laat Geel nu pal in de Belgische Kempen liggen: dat is de streek waarin je geregeld een langgevelboerderij tegenkomt. Dat is een rechthoekig hoevetype waarbij het woongedeelte en de stallingen in elkaar verlengde of in een hoek liggen.
Langgevelboerderij heeft een herkenbare uitstraling
Naast de Belgische Kempen kom je de bouwvorm ook in de rest van Vlaanderen tegen, net zoals in de Nederlandse Kempen en Nederlands Limburg. Dat geeft een herkenbare typologie die stevig verankerd zit in het collectieve geheugen. Die historische verankering zorgt meteen voor een authentieke uitstraling. Zeker als je bewust kiest voor een robuuste handvormsteen.
Van hallenhuis naar langgevenboerderij
Vanaf 1600 evolueerde het ‘hallenhuis’ — typisch voor Nederland en Noord-Duitsland — tot een langgevelboerderij. Daarbij veranderde de opbouw van ‘middenlangs’ naar ‘dwars’ door de staldeur uit de korte achtergevel naar de lange zijgevel te verplaatsen. Samen met de buitendeuren in het schuurgedeelte. Tussen 1600 en 1900 was dit hét hoevetype van de streek. En nu komt die typische stijl stilaan terug in nieuwsbouw.
Veel mogelijkheden voor een gerieflijke woning
Een moderne gezinswoning stelt uiteraard andere eisen dan een historische langgevenboerderij. Maar net de aandacht voor een efficiënte opbouw van zo een functionele hoeve, biedt ook nu nog een brede waaier aan mogelijkheden. Dankzij een helder gesprek over de wensen en de verwachtingen van de bouwheer, krijg je een flexibele indeling die meteen rekening houdt met evoluties van zijn gezin. Zo blijft de nieuwbouw maximaal lang extra relevant.
> Laat je inspireren door nog meer ARCHICON-projecten